Tietoa jaloista

Kävely

Kävely on helppo ja halpa liikuntamuoto. Kävelemällä saavutetaan samat hyödyt kuin juoksemisellakin, mutta ilman juoksusta aiheutuvia haittoja ja rasitusvammoja. Kävelyllä kaverin kanssa saa parantaa maailmaa ja yksin kävellessä saa järjestellä omia ajatuksiaan ja tehdä suunnitelmia. Joillekin kävely on meditaatiota, toisille pelkkää kunnon kohottamista.

Kävellessä voi hengästyttää itsensä menemällä vauhdikkaasti mäkeä ylös, voi harjoittaa tasapainoa kulkemalla metsässä ja epätasaisessa maastossa. Ulkona liikkuessa kannattaa käyttää kaikkia aistejaan ja keskittyä samalla ympäristöön.

Laadukkaisiin kenkiin kannattaa panostaa. Kenkiä on monenlaisia ja kannattaa etsiä sellaiset mitkä sopivat itselle. Toiset pitävät tukevista juoksukengistä, toiset paljasjalkakengistä, jotkut juoksevat talvellakin pelkissä villasukissa. Etsi sinä oma tyylisi.

Oletko koskaan miettinyt mitä kaikkea tapahtuu kehossa kun otat yhden askeleen?

Kantapään koskettaessa maata tapahtuu:

kantaisku → keskituki → kannan kohotus → varvastyöntö → alkuheilahdus → keskiheilahdus → loppuheilahdus → kantaisku…

Paljon tapahtumaa yhden askelen aikana.

Jotta kävely olisi helppoa ja sujuvaa, koko kehon tulee olla kunnossa ja kävelyn tekniikka hallussa. Jos lihakset ovat heikot ja epätasapainossa, ne eivät pysty tukemaan kehon normaaliasentoa ja normaalia liikkumista.

Jalalla on kolme tehtävää kävellessä ja juostessa. Jalka toimii iskunvaimentajana ja mukautuu alustaan, jalka jäykistyy ponnistusvaiheessa vipuvarreksi.

Kipu

Jalkahoitola Tiina Sallden

Jos alaraajoihin tulee kipuja liikkuessa, kannattaa kääntyä alaraajoihin perehtyneen fysioterapeutin luokse. Mikäli ongelmia on kynsissä ja jalkapohjissa, silloin oikea osoite on jalkahoitaja. Jalkapohjien ongelmia ovat mm. känsät, syylät, kovettumat, halkeilevat kantapäät, jalkasilsa. Kynsien ongelmia kynsisieni, sisäänkasvavat kynnet, kynsivallin tulehdus, torakynnet, paksuuntuneet kynnet. Kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen jos epäilee ongelmia jaloissa, ammattilainen osaa ohjata oikeaan paikkaan jatkohoitoon tai pystyy itse auttamaan.

Käytä ahkerasti jalkojasi ja jos ongelmia ilmenee, ota välittömästi yhteyttä jalkojenhoidon ammattilaiseen.